Ervaringsverhalen | Informatie | Publicaties | Onderzoek

Algemeen

Op menig website met informatie over psychische klachten na een bevalling wordt kraambedpsychose (ook wel 'postpartum psychose' genoemd) als een verergerde vorm van een postpartum depressie beschreven. Moeders worden hierdoor onnodig angst aangepraat. 

Daarom is het nodig dat de huidige misvattingen over kraambedpsychose duidelijk beschreven worden. Lees hier meer over deze misvattingen.

Psychotische ervaringen worden gekenmerkt door hallucinaties, wanen en verward denken. Deze symptomen zijn niet direct waarneembaar, dus het is lastig hoe je beginnende psychotische klachten kunt herkennen.

Moeders die dit na hun bevalling meemaken, worden vaak niet begrepen. Naasten begrijpen niet wat er met de moeder gebeurt, maar ook zorgverleners hebben niet altijd begrip voor wat een moeder doormaakt. 

Het is van belang dat zorgverleners de diverse symptomen van elkaar kunnen onderscheiden als het gaat om een postpartum depressie, kraambedpsychose, bipolaire stoornis of kraamtranen. Uiteraard kan ik je daar als ervaringsdeskundige van zowel postpartum depressie als kraambedpsychose (en een voorouder met een bipolaire stoornis) alles over vertellen. 

Op de website van mijn praktijk kun je hier meer lezen over geaccrediteerde trainingen en gastlessen.

Deze site is geschreven vanuit mijn eigen ervaringskennis en die van vele andere moeders met vergelijkbare klachten en sluit dus aan bij de beleving van de kraamvrouw.