Psychotische klachten na een bevalling

Ervaringsverhalen | Informatie | Publicaties | Onderzoek

Algemeen

Op menig website met informatie over psychische klachten na een bevalling wordt kraambedpsychose (ook wel 'postpartum psychose' genoemd) als een verergerde vorm van een postpartum depressie beschreven. Moeders worden hierdoor onnodig angst aangepraat. Daarom is het nodig dat de huidige misvattingen over kraambedpsychose duidelijk beschreven worden (lees hier de misvattingen).

Het is van belang dat zorgverleners de diverse symptomen van elkaar kunnen onderscheiden als het gaat om een postpartum depressie, kraambedpsychose, bipolaire stoornis of kraamtranen. Uiteraard kan ik je daar als ervaringsdeskundige van zowel postpartum depressie als kraambedpsychose (en een voorouder met een bipolaire stoornis) alles over vertellen.

Vaak wordt kraambedpsychose in lijstvorm beschreven zoals het meemaken van hallucinaties, wanen en verward denken, maar wat betekent deze aandoening voor de betreffende kraamvrouw en haar omgeving in de praktijk? Genoemde symptomen zijn namelijk niet waarneembaar voor een ander, dus het is best lastig hoe je beginnende psychotische klachten kunt herkennen.

Deze website is geschreven vanuit mijn eigen ervaringskennis en die van vele andere moeders met vergelijkbare klachten, dus sluit bijzonder goed aan bij de beleving van de kraamvrouw.