Ervaringsverhalen | Informatie | Publicaties | Onderzoek

Televisie

'Ik verloor alle controle'
Jeannette van Vuren kreeg na haar bevalling niet alleen een zoontje, maar ook een kraambedpsychose. "Ik was bang, doodsbang dat ik mijn kind iets zou aandoen." Het begon vier jaar geleden. Een paar dagen na de bevalling van haar eerste kind Manuel. "Ik was de eerste dagen na de bevalling euforisch. Voelde me fantastisch, té fantastisch", vertelt Jeannette.
Bekijk hier de uitzending van RTL Nieuws.

Ziek thuis door psychische klachten
Eén op de vijf werknemers in Nederland heeft last van psychische klachten, zoals depressie, burn-out of stress. Het gevolg is dat veel werknemers ziek thuis zitten. In deze uitzending vertelt Karin den Oudsten haar ervaring met kraambedpsychose en hoe zij door de bedrijfsarts begeleid is terug naar haar werk.
Bekijk hier de uitzending van EenVandaag (vanaf ongeveer 7.40 minuten).

'Ik was God en mijn baby was Jezus'
Karin den Oudsten vertelt in de uitzending over haar kraambedpsychose, een ziekte die vrouwen treft in de periode na de geboorte van hun kind. Psychiater Veerle Bergink van het Erasmus MC onderzoekt deze aandoening en is gepromoveerd op haar onderzoek. Kraambedpsychose wordt meestal gezien als een bipolaire stoornis. Dit betekent vaak dat vrouwen hun leven lang medicijnen moeten slikken. Bergink stelt echter dat een kraambedpsychose ook een eenmalige episode kan zijn.
Bekijk hier de uitzending van Labyrint (vanaf ongeveer 13.45 minuten).