Misvattingen | Symptomen | Risicofactoren | Onderzoeken | Tips

Medisch

Wat is een kraambedpsychose?

Een kraambedpsychose – ook wel postpartum psychose (PPP) genoemd - is een psychose die ontstaat na de bevalling. Voorafgaand aan de psychotische symptomen kan de moeder vaak slecht slapen en wordt ze rusteloos en prikkelbaar. Deze eerste verschijnselen kunnen enkele uren tot enkele weken na de bevalling beginnen, maar ook het stoppen met borstvoeding kan een aanzet zijn om psychotisch te raken.


Immuunsysteem

Wanneer een vrouw in verwachting raakt, moet haar immuunsysteem bijgesteld worden, zodat haar lijf het kind niet afstoot. Is de vrouw bevallen van haar kind, dan moet het immuunsysteem weer teruggesteld worden naar de 'normale' stand. In die stand zorgt het immuunsysteem voor onderhoud en groei wanneer er geen schadelijke indringers in het lijf aanwezig zijn en voor oorlogvoering wanneer er wél ziekteverwekkers binnendringen.


Juist bij dat terugstellen van het immuunsysteem in de normale stand ná de bevalling gaat mis bij vrouwen die een kraambedpsychose ontwikkelen. De immuuncellen staan constant klaar om schadelijke indringers aan te vallen terwijl die er niet zijn en ze zich eigenlijk bezig zouden moeten houden met onderhouds- en herstelwerkzaamheden. De theorie is dat de immuuncellen in de hersenen daarbij ook in gevechtsklare stand staan, waardoor de hersenfuncties niet goed gefaciliteerd worden en de verwerking van informatie verstoord wordt.

Psychiatrie Erasmus MC

(0031) 10 - 704 01 39