Misvattingen | Symptomen | Risicofactoren | Onderzoeken | Tips

Doelgroepen

Kraamvrouwen

De belangrijkste doelgroep is de moeder die een kraambedpsychose heeft gehad. Misschien schaamt ze zich en durft ze niet openlijk haar verhaal te doen. Het is nodig dat deze aandoening uit de taboesfeer gehaald wordt en op een andere manier benaderd wordt. Het is ontzettend triest dat moeders hierdoor de mooiste tijd van hun leven - het genieten van hun pasgeboren kindje - voor een groot deel moeten missen. Wellicht kan openheid ertoe bijdragen dat ze de afschuwelijke periode voor zichzelf een plek kunnen geven.


Familieleden, vrienden, kennissen en collega's

Het is te bewonderen dat de mensen in de directe omgeving van de moeder de moeite nemen om deze website te bekijken en op zoek te gaan naar de juiste informatie en hulp. Hoe aangrijpend en schokkend het wellicht is om ervaringen van anderen te lezen, hopelijk helpt het om een beter idee te krijgen van wat kraambedpsychose inhoudt.


Zorgverleners

De eerste tijd na de bevalling is voor iedere ouder erg spannend. Er komen emoties los, het is wennen aan een nieuwe situatie en de baby zal verzorgd moeten worden. Kortom, een hele drukke tijd waarbij psychotische klachten niet altijd herkend worden. Bij elke vrouw kan kraambedpsychose zich op een andere manier openbaren. Toch zijn er wel wat symptomen te herkennen, ook in het beginstadium. Daarom is het noodzakelijk om te weten welke symptomen dit zijn.

Psychiatrie Erasmus MC

(0031) 10 - 704 01 39