Misvattingen | Symptomen | Risicofactoren | Onderzoeken | Tips

Symptomen

Hoewel je misschien bang bent om te worden opgenomen, kun je met professionele hulp heel goed herstellen. Er zijn talloze vrouwen die een kraambedpsychose hebben gehad en daarvan goed hersteld zijn. Het belangrijkste is om zo snel mogelijk hulp te zoeken voordat je al het inzicht gaat verliezen in het feit dat je ziek bent. Dat is namelijk wat er gebeurt bij deze aandoening.


Ga direct naar je huisarts en wees open over het feit dat je misschien dingen hoort of ziet die er niet zijn. Beschrijf ook alle andere problemen of symptomen die je hebt, want hoe meer jij vertelt, hoe duidelijker het voor de hulpverlening wordt. Je kunt er voor kiezen om onderstaande lijst af te drukken en mee te nemen. Je kunt dan aangeven in welke items van de lijst jij jezelf herkent. Als je vermoedt dat iemand anders deze klachten heeft, zorg dan dat ze niet meer alleen is totdat er professionele hulp beschikbaar is.


Hieronder staat een lijst met symptomen die je als kraamvrouw kunt meemaken als je met psychotische klachten te maken krijgt. Mogelijk worden niet alle symptomen ook daadwerkelijk ervaren. Je eigen ervaring betreft misschien een paar van de kenmerken, omdat niet alle symptomen bij iedereen voorkomen.

 • Veel energie - De energie die je hebt is meer dan dat je ooit in je leven hebt gehad. Je voelt je supergoed, terwijl je kort geleden bevallen bent. Er is zelfs het gevoel dat je geen slaap meer nodig hebt, want er zijn dingen die gedaan moeten worden.

 • Volledig uitgeput - Het kan zijn dat je mentaal volledig uitgeput bent, totaal geen energie meer hebt en zou willen dat je kon slapen. Je geest gaat maar door en weigert af te sluiten.

 • Wantrouwen - Je vertrouwt niet meer op andere mensen of vindt het gedrag van anderen ineens verdacht, zelfs familie of vrienden die je altijd al vertrouwd hebt. Het gevoel kan ontstaan dat familie en vrienden van je af willen of proberen je te beletten om dingen te doen. Tenslotte kan het gevoel ontstaan dat anderen jou of je kind iets willen aandoen.

 • Angst - Er kan misschien angst ontstaan dat je nooit meer beter wordt. Je kunt zelfs van mening zijn dat de enige manier om eruit te komen is door zelfmoord te plegen, je familie te verlaten of degene van wie je houdt te beschermen door hem of haar om te brengen.

 • Andere dimensie - Er is ineens een gevoel alsof je plotseling alles begrijpt, alsof alle puzzelstukjes van je hele leven aan elkaar zijn gelegd. Je hersenen funktioneren op een nieuw en ander niveau. Je denkt dat er verbindingen zijn tussen mensen, plaatsen en dingen die je nog nooit zijn opgevallen. Alles in je leven heeft ineens een zinvolle betekenis.

 • Gedwongen keuze - Het voelt alsof je wordt aangestuurd door een kracht van buitenaf. Het kan zelfs zo zijn dat deze kracht je vertelt iemand kwaad te doen. Of je hebt een vreemde, gewelddadige aandrang om dingen te doen die niets meer te maken hebben met een vrije keuze. Deze kan het beste worden begrepen als de ervaring van een lichamelijke aandrang om te plassen. Je hebt weinig controle over de vraag of je wilt plassen of niet, het is een sterke drang waartoe je gedwongen wordt. Deze vreemde gewelddadige gedachten kunnen een oorzaak zijn van een groot aantal problemen.

 • Stemmen - Je hoort dingen die niemand anders gezegd kan hebben, omdat er niemand in de buurt is. Het zijn of lijken stemmen in je hoofd die niet stoppen zijn. Ze geven commentaar op datgene wat je doet of vertellen je de meest verschrikkelijke dingen. Het kan zelfs nodig zijn om iemand te kwetsen of iets te doen wat je anders nooit zou doen. Misschien voel je dat de radio, de televisie, de natuur of God rechtstreeks tot jou alleen spreekt en krijg je geheime boodschappen door die alleen voor jou bedoeld zijn.

 • Speciaal - Het sterke gevoel dat je ineens heel uniek en speciaal bent op een bepaalde manier. Soms betreft het een groter doel, een belangrijke missie of speciale bevoegdheden die je hebt of hebt gehad. Je wilt er niet over praten, omdat je denkt dat men je niet begrijpt. Of je voelt deze dingen, maar dan betreft het je eigen baby.

 • Routine - Je weet niet meer hoe je bepaalde dagelijkse dingen moet doen, terwijl je dat daarvoor nog wel wist, zoals het bakken van koekjes, het maken van een flesvoeding, kaartlezen of de weg naar de huisarts. Het kan ook zijn dat je moeite hebt met concentreren, zoals een boek lezen, het maken van een puzzel of het volgen van je favoriete televisieserie.

 • Tijd - Je kunt het besef van tijd kwijtraken. Of de tijd lijkt juist stil te staan of is versneld of zeer vertraagd.

 • Hallucineren - Je merkt ineens vreemde gewaarwordingen, zoals het gevoel dat er beesten over je heen kruipen.

 • Conflicten - Je krijgt conflicten met mensen om je heen. Hoewel er mogelijk echte problemen tussen jou en anderen kunnen zijn, is het nu zo dat je veel meer conflicten met anderen krijgt dan je ooit gewend was.

 • Omgeving - Mensen in je omgeving denken - of zeggen - dat er iets mis is met je. Ze vertellen dat je boos, verdrietig en vreemd doet. In ieder geval merken ze op dat je je anders gedraagt dan voorheen.

 • Ontkenning- Je weet niet wat er met je gebeurt en bent misschien bang om dood te gaan. Je weet dat er iets mis is, maar het kan zijn dat je het niet begrijpt. Je denkt dat je gek bent, maar zal het in alle toonaarden ontkennen. Uit angst, of uit onzekerheid of schaamte.


Als jij jezelf hierin herkent, ga dan direct hulp zoeken. Hoe eerder je dat doet, hoe sneller je weer hersteld bent en je leven weer op de rails krijgt.

Psychiatrie Erasmus MC

(0031) 10 - 704 01 39

Tip


Beschrijf alle problemen of symptomen die je hebt. Je kunt er voor kiezen om deze lijst af te drukken en mee te nemen naar een hulpverlener.