Misvattingen | Symptomen | Risicofactoren | Onderzoeken | Tips

Onderzoek

Het onderzoek


Het onderzoek van Veerle Bergink, psychiater aan het Erasmus MC, werpt nieuw licht op de oorzaak van een kraambedpsychose. Bergink kwam als eerste op het idee om bloed te verzamelen van vrouwen die zich in de acute, psychotische fase van hun kraambedpsychose bevinden.


Door dit bloed te onderzoeken, kwam Bergink er achter dat deze vrouwen een verhoogd aantal anticellen in hun bloed hebben ten tijde van de psychose, terwijl daar geen logische verklaring voor te vinden was in de vorm van ziekteverwekkers. Dat er toch zoveel afweercellen in het bloed van deze vrouwen aanwezig zijn, verraadt dat hun immuunsysteem niet goed staat afgesteld.


Een volgende zwangerschap


Een op de duizend vrouwen krijgt direct na de bevalling een kraambedpsychose: wanen, hallucinaties of stemmingsstoornissen zorgen dat de jonge moeder het contact met de werkelijkheid verliest. Onderzoek van psychiater dr. Veerle Bergink toont aan dat deze vrouwen gerust een volgend kind kunnen krijgen: medicatie direct na de bevalling voorkomt een herhaling van zetten.

Interview dr. Bergink bij Studio Erasmus
(klik op de afbeelding om de video te starten)

Psychiatrie Erasmus MC

(0031) 10 - 704 01 39